Ontmoet onze studenten: Gijs van Oosterhout

Meet Our Students Gijs_van_OosterhoutWie? Gijs van Oosterhout (20)
Uit? Zegge, Nederland
Studeert? Tenorsaxofoon (Jazz)
Jaar? Vierde
Wat? Speelde met het Codarts Poporkest in het oude Luxor Theater

Je volgt je opleiding aan de afdeling Jazz, vanavond [22 maart 2018] maak je deel uit van het Poporkest…
“Inderdaad, maar pop is geen vreemd genre voor me. Ik speel in een aantal coverbands en in Funkanizers, een echte festivalband die funk, rock en hiphop mixt. Alle blazers van het Poporkest zijn van de afdeling Jazz. Wij maken deel uit van de Codarts Big Band, die het hele jaar door repeteert en speelt. Ik ben er in m’n tweede jaar bij gekomen. Onlangs, aan het begin van het tweede semester, heb ik plaatsgemaakt voor een ander – het aantal plekken in een big band is nu eenmaal beperkt en alle blazers moeten een kans krijgen. Voor het Poporkest ben ik weer even terug; dat was een tijdje geleden al zo afgesproken. Ik vind dit project heel tof. Er zitten ook klassieke strijkers in het orkest; samen met hen mooie klanken maken, dat is gaaf. En we spelen ook funkstukken; dan sta je met die hele club te grooven!”

Zijn de afgelopen 3,5 jaar voor jou – als oud-leerling van de Havo/vwo voor Muziek en Dans – geworden wat je ervan gehoopt had?
“Jazeker!  Ik heb hier op muzikaal gebied heel veel geleerd en ik heb hier heel veel mensen leren kennen. Dat laatste vind ik belangrijk; muziek maak je tenslotte samen met anderen. Mijn idee over wat ik in de muziekwereld wil gaan doen, is in deze periode niet echt veranderd, maar wel duidelijker geworden. Je moet een muzikale mening vormen, erachter komen wat je echt leuk vindt. Hier in het WMDC zitten ook de opleidingen Pop en Wereldmuziek – dat vind ik gaaf. Jazz is mijn basis, maar ik probeer daar een moderne sound aan te geven en cross-overs te maken met andere genres. Daarvoor is hier volop ruimte.”

Vanavond speel je in het oude Luxor Theater. Voor het eerst?
“Dat wel, maar ik heb al wel vaker op grote podia gestaan. Bijvoorbeeld tijdens het Young Art Festival in Beverwijk en het Into the Woods Festival in Amersfoort, met Funkanizers. En laatst speelden we in de Melkweg in Amsterdam. Ja, we krijgen overal de voeten van de grond, haha.”

Wat is je favoriete plek in Rotterdam?
“Dan begin ik meteen na te denken over een café… Ik woon niet in Rotterdam. Ik kom eigenlijk alleen naar Rotterdam voor school. Soms gaan we wat drinken. Ik vind De Machinist leuk en de Witte de Withstraat is altijd gezellig. BIRD? Zeker, daar kom ik ook weleens. Maar ’s avonds ben ik meestal aan het spelen of repeteren. Nee, ik heb hooit echt overwogen om in Rotterdam te komen wonen. Thuis kan ik vrijuit repeteren – we wonen in een vrijstaand huis – en ik als ik ergens moet spelen, kan ik de auto lenen. In 2017 had ik 113 optredens; dan is het prettig als je niet afhankelijk bent van een ander of het openbaar vervoer.”

Codarts is voor mij…
“…de springplank naar de muziekwereld. Hier ligt het fundament van m’n carrière.”
Gijs_van_Oosterhout_foto_Marcel_Boshuizen