Wolken op het podium en 12 paar Dr. Martens

Sinds anderhalf jaar produceert Mirjam Dales de voorstellingen en evenementen  van de opleiding Circus Arts van Codarts. Met de eerste eindexamenproducties van dit jaar op de planning, vragen we haar het hemd van het lijf.

Het is makkelijker gezegd dan gedaan om haar te vinden, want haar werkplek is niet bepaald standaard achter een bureau. Is ze niet in gesprek met studenten tijdens hun pauze, dan hangt ze wel aan de telefoon met een theater of is ze op een andere Codarts-locatie om te overleggen met collega’s. Of regelt ze twaalf paar Dr. Martens die nodig zijn voor een voorstelling.

Circus Arts bij Codarts
Als we haar treffen, willen we natuurlijk weten hoe ze bij de circusafdeling van Codarts terecht is gekomen. “Het is eigenlijk per toeval zo uitgekomen. Ik solliciteerde bij Muziektheater, maar belandde bij Circus.” Dat idee was wel even wennen, want in eerste instantie was Mirjam bang een stuk of vijftig clowns aan te treffen. “Gelukkig bleek dat absoluut niet het geval. Circus Arts heeft me echt verrast; het blijkt artistiek veel interessanter dan gedacht. Ik ben het nog steeds aan het ontdekken. Het is namelijk niet alleen de act die ze doen, je merkt dat ze ook over het ‘waarom’ nadenken. Ze leren ook de spanning opbouwen naar de act toe. Circus is veel theatraler dan ik dacht.”

De hoogte in
De producties zijn een stuk uitdagender dan die van een reguliere theaterproductie. “Je werkt bij circus veel met hoogtes. Theatraal kun je daarmee andere illusies overbrengen. Neem bijvoorbeeld de aankomende voorstelling ‘My name is WOLLEK’. In die productie is er een trampoline aanwezig boven het podium die omhoog en omlaag gaat.” Ook moet je rekening houden met hoe praktisch kostuums wel of niet zijn in verband met touwen of andere objecten. Daarnaast is de technische kant van het verhaal wel eens lastig bij circus. “Tijdens mijn allereerste grote productie hadden we een koorddanser. Over het algemeen kan ik wel meepraten over licht en geluid, maar in het geval van het koord was het toch te technisch qua rigging [het veilig ophangen en bevestigen van het touwwerk]. Dus daar heb ik heel veel van geleerd, gelukkig hebben we onze eigen professionele riggers.”

Rekwisieten
“Ik hou van het verzamelen van de gekke rekwisieten. Voor de voorstelling ‘My name is WOLLEK’ wilde de regisseur bijvoorbeeld de illusie van wolken op het podium creëren. We zijn met schuim en helium bezig geweest om wolken te maken en ik ben erachter gekomen dat je van haarlak wolken kunt maken, maar die bleken te klein voor op het podium.” Tijdens het onderzoek naar wolken kwam iemand op het idee om te kijken of vriesdoek – dat door agrarische bedrijven wordt gebruikt voor hun planten tegen de nachtvorst – een optie was. “Ik vind het geweldig om zo’n bedrijf dan te bellen. Ze verwachten niet dat er iemand van een circusopleiding belt om te vragen of ze toevallig wolken van vriesdoek kunnen maken. Mensen willen je graag helpen, omdat het een apart verzoek is. Iedereen denkt op zo’n moment mee.”

Hulp van studenten
Ook de studenten denken vaak mee en doen heel veel, aldus Mirjam. “Ze zijn superlief! Ik ga zelf alleen niet helpen knutselen, maar ik denk met liefde mee over het verzamelen van het materiaal.” Hoewel ze het vanuit de opleiding niet moeten, helpen studenten vaak mee met opbouwen. “Dit geldt zeker voor de studenten die rigging nodig hebben bij hun act. Maar iedereen die dat niet nodig heeft, helpt ook. De meesten hebben hun eigen materiaal dat ze zo goed mogelijk verzorgen en waarvan ze willen dat het goed terechtkomt.”

Passie
Met veel plezier reist Mirjam iedere keer weer naar de Fenixloods in de Rotterdamse wijk Katendrecht om te werken. Niet alleen vanwege de leuke studenten en collega’s of de geweldige sfeer die bij de circusafdeling hangt, maar vooral vanwege het werk zelf. “Productiewerk is gewoon voor het grootste gedeelte de dingen regelen. Het maakt niet uit waarvoor. Uiteindelijk kun je natuurlijk ditzelfde werk doen bij allerlei evenementen of in een andere branche, maar het is het leukste om te werken voor iets waar je een passie voor hebt.”

Take off #9 – My name is WOLLEK in het Maaspodium:
16 Feb 20:15
17 Feb 15:00
17 Feb 20:15
Klik hier voor tickets

Codarts_Circus_Arts_Graduation_Show_Foto_Marcel_van_OostromMVO3829

Codarts Circus Arts – My name is WOLLEK (foto: Marcel van Oostrom)