Ontmoet onze studenten: Lucas Vermeer

Lucas_Vermeer_foto_Marcel_van_OostromWie? Lucas Vermeer (19)
Uit?
Breda, Nederland
Studeert?
RASL Double Degree
Jaar?
Tweede
Wat?
RASL Double Degree is een vijfjarig studieprogramma met een geïntegreerd hbo-wo curriculum; Lucas volgt een bachelor bij Codarts (toetsen, Pop) en een bachelor bij Erasmus University College (Liberal Arts & Sciences)

Waarom heb je gekozen voor het gelijktijdig volgen van twee opleidingen?
“Ik ben nu zo’n vier jaar serieus bezig met muziek. Vroeger heb ik piano- en zanglessen gevolgd, m’n eerste bandje had ik in de vijfde klas van het vwo. Daarmee deden we mee aan een jazz(band)wedstrijd – supergaaf.
Ik wil heel graag verder met muziek, maar toen ik een opleiding moest kiezen, was ik er niet zeker van of dat het conservatorium moest zijn. Ik heb een brede interesse en ga graag intellectuele uitdagingen aan. Destijds heb ik meerdere open dagen bezocht, evenals een meeloopdag van Codarts. Uiteindelijk besloot ik me aan te melden voor Liberal Arts & Sciences, een heel brede academische opleiding met vier verschillende richtingen: Life Sciences, Humanities, Economics and Business en Social and Behavioural Sciences.
Nadat ik was aangenomen, ontving ik per e-mail het voorstel deze opleiding te combineren met een opleiding van Willem de Kooning Academie of Codarts. Nou, daar hoefde ik niet echt lang over na te denken. Overigens is mijn mindset ondertussen wel veranderd. Ik ben nu nog gepassioneerder met muziek bezig. Ik wil gewoon muzikant worden, en daar hard voor werken. De opleiding bij Erasmus University College doe ik er als vangnet naast.”

Is het te doen, twee opleidingen combineren?
“Het gaat mij heel goed af. Ik ben bijna elke dag bij zowel Codarts als Erasmus University College. Gewoon een kwestie van goed plannen en efficiënt werken, denk ik. Als ambassadeur van de RASL Double Degree promoot ik het programma ook. Voor het komende studiejaar heb ik al veel geïnteresseerden ontmoet.”

Wat vind je van Codarts?
“Erasmus University College is een gastvrij en sfeervol instituut, maar Codarts is echt m’n sociale omgeving, m’n thuis. Met m’n docenten kon ik het meteen goed vinden en ik denk dat ik nog veel van hen ga leren. Ik heb toffe klasgenoten. Daarnaast bouw ik hier een enorm netwerk in de muziekwereld op. De school is internationaal, vooruitstrevend, creatief. Ik ben dan ook superblij dat ik gekozen heb voor Codarts. Dat zeg ik niet zomaar: ik zit in het poppanel, dus ik ben een kritische student!”

Wat is je favoriete plek in Rotterdam?
“Ik twijfel tussen de Witte de Withstraat – vanwege het uitgaansleven – en jazzclub BIRD… Dan kies ik BIRD. Daar ga ik geregeld naar concerten en op woensdagavonden ben ik er vaak te vinden vanwege de openbare jamsessies. BIRD is absoluut niet alléén jazz, hoor.”

Codarts is voor mij…
“…de ideale opstap naar de muziekwereld. Ik hoop straks als arrangeur en songwriter aan de slag te kunnen. Voor en achter de schermen werken. Toeren, optreden. Het liefst ga ik iets doen voor backing vocals – backing vocals hebben iets magisch. Welke stijl? Ik ben nog een beetje zoekende; soul en r&b vind ik op dit moment het tofst. Mocht ik als muzikant niet voldoende verdienen, dan kan ik altijd nog iets gaan doen met wat ik geleerd heb bij Erasmus University College.”

Lucas_Vermeer_foto_Ronald_de_Klerk

(Foto: Ronald de Klerk)