Talent On The Move gaat weer van start

Interview studenten - Foto - Talent On The Move 2018 - Filipa Amorim en Dovydas Strimaitis (c) Marcel van OostromMaak kennis met de jonge aanstormende danstalenten
De Portugese Filipa Miranda Amorim en de uit Litouwen afkomstige Dovydas Strimaitis zijn twee van de dertig danstalenten die actief zijn in de jubileumeditie Talent On The Move 2018. Beiden zijn 20 jaar en derdejaarsstudent in de bacheloropleiding Dans van Codarts Rotterdam. Ze dansen tijdens deze tournee samen in drie choreografieën. Het programma omvat naast bestaand repertoire ook dit jaar weer een aantal gloednieuwe werken speciaal voor Talent On The Move  gecreëerd. “We can’t wait to start performing!”

Internationaal gezelschap
Filipa en Dovydas werden – samen met ca. 25 andere talenten – in 2015 toegelaten tot de bacheloropleiding Dans bij Codarts. Dat zegt veel over hun talent, want in totaal doen jaarlijks 600 kandidaten auditie bij de kunsthogeschool. Audities worden niet alleen in Rotterdam gehouden, maar ook in Italië, Frankrijk, Portugal, Spanje, Polen en Kroatië. Driekwart van de studentenpopulatie is internationaal, ca. dertig nationaliteiten zijn vertegenwoordigd in de opleiding.

Filipa: “Ik danste al heel lang in mijn thuisland Spanje en kende Codarts al een tijdje. Ik werkte met docenten die bij Codarts hadden gestudeerd en had contact met andere dansers die al in Rotterdam de opleiding volgden. Wat me zo aansprak is dat de focus bij Codarts ligt op een brede danstechnische basis en dat er veel aandacht is voor eigenheid en artisticiteit. In een onderwijsprogramma waarin heel veel verschillende stijlen aan bod komen. Dus besloot ik auditie te doen in Barcelona. En zo kwam ik zelf ook in Rotterdam terecht… Codarts was mijn eerste keus.“

Dovydas danste pas vier jaar toen hij in het voorjaar van 2015 auditie deed voor Codarts in Siedlce, Polen. “Na twee dagen vol workshops bezocht ik de Talent On The Move-voorstelling die Codarts ieder jaar bij de audities in Polen organiseert. Dat was de avond voorafgaand aan de auditiedag. Ik wist niet wat ik zag, ik was diep onder de indruk van het veelzijdige programma. Ik zag daar o.a. The Dog Days Are Over XL van choreograaf Jan Martens en Lamento Della Nimfa van Stephen Shropshire – die ook nu weer een van de choreografen in het tourprogramma is. Ik was direct verkocht. En dolgelukkig toen ik de volgende dag van de auditiecommissie te horen kreeg dat ik was toegelaten bij Codarts.”

Where talents become artists
Over het werken met verschillende gerenommeerde en upcoming choreografen zegt Filipa: “Het is fantastisch om al die prachtige klassieke werken als Bella Figura in te studeren en te mogen dansen. Daar ligt ook wel een beetje druk op, om het niveau te halen van het origineel. De uitdaging bij deze stukken ligt in de kans om iets van jezelf en je eigen artisticiteit in te brengen, om het stuk op die manier nieuw en wederom interessant te maken voor publiek.” “Het werken met jonge choreografen is weer op een heel andere manier uitdagend”, vult Dovydas aan. “Deze jonge choreografen zijn in tegenstelling tot de gerenommeerde makers in zekere zin nog zoekende naar een eigen stijl. Er wordt meer geëxperimenteerd – en daarbij wordt ook veel om input van de dansers gevraagd. De choreografen staan open voor onze ideeën. We zijn dus erg betrokken bij het creatieproces en daardoor kunnen we veel van onszelf laten zien.”

Spannende dansreis
Op de vraag wie deze voorstelling moet zien antwoordt Filipa: “Natuurlijk willen we onszelf graag presenteren aan het danswerkveld van Nederland. Maar we willen daarnaast heel graag nieuw publiek op een toegankelijke manier kennis laten maken met moderne dans. Omdat de voorstelling een heel afwisselend programma toont, biedt de show voor elk wat wils.“ “Wij kijken ontzettend uit naar deze tour. Het is een hectisch programma – met meer voorstellingen dan ooit op de agenda – maar voelen ons zeer bevoorrecht dat we dit mogen doen. Yes please!”, zegt Dovydas lachend. “Ik zie het als een enorme uitdaging om zowel onszelf als het publiek scherp te houden. We gaan ervaren hoe het is als in een professioneel gezelschap. Ontdekken wat onze sterke en zwakke punten zijn tijdens deze dansreis. Ik kijk er ook erg naar uit om het Talent On The Move-publiek te ontmoeten. Bij sommige shows van de tournee wordt na afloop een meet & greet georganiseerd. Ik zou zo graag van mensen die dans nog helemaal aan het ontdekken zijn willen horen hoe zij onze voorstelling hebben ervaren. Wat vonden zij mooi, en wat misschien juist niet? Ik wil niet alleen leren van de ervaring vanuit mijn eigen perspectief – artistiek en technisch gezien – maar ook vanuit de beleving van het publiek.”

/////

Januari t/m mei 2018 | Première op 8 februari 2018 in Theater de Veste, Delft

Speeldata en tickets: www.holland-dance.com

© Foto: Marcel van Oostrom