Ontmoet onze studenten: Martien de Vos

Codarts_Bachelor_Orgel_Martien_de_VosWie? Martien de Vos (22)
Uit? Ooltgensplaat, Nederland
Studeert? Orgel, Klassieke Muziek
Jaar? Vierde
Wat? Is meervoudig (eerste-)prijswinnaar van orgelconcoursen, laatstelijk van het concours van Stichting Groningen Orgelland

Hoe ben je in contact gekomen met het orgel?
“Mijn oudere broer had les op een elektronisch orgel. Ik hoorde hem weleens improviseren; dat wilde ik ook! Al na één les hield ik het echter voor gezien. Een jaar later, ik was 9, ben ik opnieuw begonnen. Toen beviel het me wel. Ik kreeg destijds les van een amateur bij ons in het dorp – in het dagelijks leven was hij buschauffeur. Een paar jaar later – ik zat inmiddels op de middelbare school – ging ik op les bij Paul Kievit in Middelharnis. Vanaf m’n 13de ben ik organist van de kerk in mijn dorp, Ooltgensplaat op Goeree-Overflakkee. Aanvankelijk onder begeleiding van een ervaren organist, later zelfstandig. Ja, je moet welhaast kerkganger zijn om in aanraking te komen het pijporgel. Alle huidige orgelstudenten bij Codarts zijn christelijk opgevoed. Overigens maakt de studie Kerkmuziek hier standaard onderdeel uit van de opleiding Orgel.”

Codarts beschikt niet over een eigen pijp- of kerkorgel.
“Nee, op school staat wel een elektronisch orgel. Dat is inderdaad heel wat anders. Een pijporgel speelt een stuk zwaarder. En je hebt als bespeler van dat instrument veel meer contact met de klank. Voor de wekelijkse hoofdvak- en improvisatielessen gaan we steeds naar een kerk in Delft of Schiedam. Of naar de Hoflaankerk hier in Rotterdam. De overige vakken – en dat zijn er nogal wat; de opleiding is heel breed – worden gewoon op school gegeven. Dat geldt ook voor de minor Klavecimbel die ik heb gevolgd en de minor Koordirectie die ik momenteel volg.”

Je bent al – of beter: nog steeds – aan het werk als organist.
“Ja, ik ben nog altijd als organist verbonden aan de Gereformeerde Gemeente in Ooltgensplaat, en verder aan de Hervormde Kerk in Mijnsheerenland en aan de Open Hofkerk Pendrecht in Rotterdam. Ik hoop ooit nog eens organist te worden van een grote stadskerk, in bijvoorbeeld Dordrecht, Den Haag of Breda. En misschien ga ik studeren voor beiaardier. In ieder geval wil ik na het afronden van de bachelor de master gaan doen, wellicht in combinatie met een andere studie. Want hoewel er een tekort is aan organisten, moet je er als organist dingen naast doen: lesgeven, dat ik hier ook heb geleerd, koren begeleiden, dirigeren… Daar moet ik nog eens goed over nadenken.”

Wat is je favoriete plek in Rotterdam?
“Uhm… Ik woon nog bij m’n ouders in Ooltgensplaat. Hier in Rotterdam ben ik graag in de Open Hofkerk Pendrecht, in stadsdeel Charlois. Die heeft een mooi orgel – volgens mijn hoofdvakdocent, Bas de Vroome, is het zelfs het mooiste orgel van Rotterdam. Zoals gezegd, ben ik als organist verbonden aan deze kerk, maar ik kom er ook om te studeren. Het is er altijd lekker warm, haha. En verder… Het restaurant van het Codarts-gebouw op het Kruisplein vind ik een leuke ruimte om andere organisten en musici te ontmoeten.”

Codarts is voor mij…
“…een plek waar ik mezelf ontplooi tot een breed georiënteerde organist.”