Ontmoet onze studenten: Ruben Plazier

Ruben_Plazier_Student_Piano_Codarts_RotterdamWie? Ruben Plazier (19)
Uit? Dordrecht, Nederland
Studeert? Piano (Klassieke Muziek)
Jaar? Tweede
Wat? Speelt op 8 december met zijn hoofvakdocent, Stéphane De May, het concert voor twee piano’s en orkest van Francis Poulenc (in de Zeeuwse Concertzaal in Middelburg)

Met je (hoofdvak)docent op het podium, dat is bijzonder!
“Zeker, dat komt niet vaak voor. Ik vind het een grote eer met hem te kunnen spelen. Stéphane is drukbezet: hij geeft hier les, is directeur Klassieke Muziek van het Koninklijk Conservatorium Luik en geeft veel concerten. Daar lijdt z’n onderwijspraktijk niet onder, hoor. Ook buiten de lessen is hij er als ik hem nodig heb. Al sinds m’n 14de heb ik les van hem. Tijdens de open dag van 2013 – ik speelde al wat jaren piano en wist dat ik pianist wilde worden – ging ik hier eens kijken en ontmoette ik Stéphane. Ik speelde wat voor hem en hij vroeg me of ik nog eens langs kon komen. Vervolgens heb ik auditie gedaan voor de Vooropleiding en werd ik aangenomen.”

En daarna heb je voor de bacheloropleiding van Codarts gekozen vanwege Stéphane?
“Inderdaad. Waarom? In Nederland zijn relatief weinig docenten die les geven volgens de methode van de Russische School. Stéphane vertaalt die naar een moderne visie op piano spelen. Dat spreekt mij aan. Hij is, net als ik, heel erg voor het studeren van toonladders. En ik houd ervan als een docent streng is. Ja, ik ben ook redelijk streng voor mezelf – anders wordt het nooit goed genoeg.”

Hoe is het concert in Middelburg tot stand gekomen?
“Het is een initiatief van Stéphane, maar ik moest zelf alles regelen en onderhandelen met de verschillende partijen, waaronder het orkest – het symfonieorkest van het Koninklijk Conservatorium Luik – en de Zeeuwse Concertzaal. Gelukkig heb ik de Stichting Vrienden van Codarts bereid gevonden een deel van het risico te dragen. En ik moet ook reclame maken voor het concert. Nou, bij dezen!”

Wat is je favoriete plek in Rotterdam?
“De Doelen. De concertzaal heeft al veel voor me betekend. Ik word geregeld uitgenodigd om er op te treden. Zo mocht ik in maart concerteren met het Lets Radiokoor, één van de beste en belangrijkste koren ter wereld. Er komen veel grote artiesten in de Doelen en die kan ik daar gewoon ontmoeten. Eveneens dit jaar was ik gevraagd als bladomslaander bij het concert van meesterpianisten Leif Ove Andsnes en Marc-André Hamelin. Na afloop heb ik tot diep in de nacht met hen zitten praten in het Marriott Hotel. Geweldig! En volgende week mag ik het voorprogramma verzorgen van een kamermuziekconcert. Ja, het is absoluut mijn droom om later concerten te geven op het podium van de Grote Zaal van de Doelen, solo of met een symfonieorkest.”

Codarts is voor mij…
“…heel erg belangrijk. Hier heb ik de mogelijkheid gekregen om me verder te ontwikkelen in de muziek en als pianist. Dat heeft m’n leven erg beïnvloed. En ik vind het heerlijk als ik hier in het restaurant kom. De sfeer is zo ontspannen. Ik ontmoet er niet alleen studenten Klassieke Muziek, maar ook Muziektheater, Dans, Docent Muziek.  Als je elke dag van 8.00 tot 22.00 uur op school bent, is het belangrijk dat je het een fijne plek vindt. Ik kom hier nu alweer een jaar of vijf en inmiddels voel ik me erg verbonden met Rotterdam in het algemeen en Codarts in het bijzonder.”