Jazzdocent Dick de Graaf gepromoveerd

Saxofonist Dick de Graaf, als docent verbonden aan de afdeling Jazz van Codarts, deed de afgelopen jaren promotieonderzoek naar vernieuwing van de improvisatietaal van jazzmusici. Op dinsdag 21 november is hij daarop gepromoveerd aan de Universiteit Leiden (ACPA). Zijn proefschrift is getiteld Beyond Borders. Broadening the Artistic Palette of (Composing) Improvisers in Jazz.

Op maandagavond 20 november vond in de vorm van een concert de artistieke presentatie van De Graafs onderzoek plaats, in het WMDC in Rotterdam. Bij die gelegenheid presenteert de promovendus zijn nieuwe cd, Bird Buzz. Voor het repertoire, dat hij samen met pianist Loran Witteveen, bassist Stefan Lievestro en drummer Jimmi Hueting heeft vastgelegd, liet hij zich inspireren door compositietechnieken van Peter Schat en Olivier Messiaen en door het gedrag van vogels rond zijn huis. Hij ziet Bird Buzz als een volgende stap in zijn muzikale ontwikkeling door de integratie van westerse kunstmuziek en jazz.

Klik hier voor het abstract.