Altéide Quintet en pianiste Liliia Mitronina naar finale Grachtenfestival Conservatorium Concours

Zestien kandidaten streden op zondag 26 november ’17 in het Conservatorium van Amsterdam om een plek in de finale van het Grachtenfestival Conservatorium Concours. Voor de finale zijn zes kandidaten geselecteerd. Twee van de zes zijn afkomstig van Codarts, namelijk: Altéide Quintet (Wendy Vo Cong Tri, Marlene Schwärzler, Maxime Le Minter, Alexandre Milliou en William McNeill) en pianiste Liliia Mitronina. Zij nemen het in de finale op tegen Duo IKT (Conservatorium van Amsterdam), celliste Rebecca Firkin (Prins Claus Conservatorium Groningen), tubaïst Matthijs Leffers (Prins Claus Conservatorium Groningen) en sopraan Linda Vink (HKU Utrecht).

De vakjury bestond uit Aisling Casey, hoboïste bij het Radio Filharmonisch Orkest, cellist David Faber en Radio 4-presentator en artistiek adviseur van het Grachtenfestival Ab Nieuwdorp.

Prijzen
De finalisten strijden op zondag 11 februari 2018 om de Vakjuryprijs en de Publieksprijs. Beide prijzen bestaan uit een optreden tijdens het Grachtenfestival 2018, dat plaatsvindt van 10 tot en met 19 augustus. Daarnaast gaan zij in het seizoen 2018/2019 op tournee langs een aantal Nederlandse theaters. De winnaar van de Vakjuryprijs wint verder een optreden tijdens een Lunchconcert in de Kleine Zaal van het Koninklijk Concertgebouw.

Alle finalisten krijgen als voorbereiding op de finale een trainingsdag aangeboden. Op die dag krijgen zij onder meer een presentatietraining van Radio 4-presentator Ab Nieuwdorp, eveneens artistiek adviseur van het Grachtenfestival. Verder worden ze geadviseerd over het repertoire dat zij spelen tijdens de finale.

Het Grachtenfestival biedt al sinds 1998 een podium aan jonge musici. Het Grachtenfestival Conservatorium Concours is de kans voor studenten aan de Nederlandse conservatoria zich te presenteren aan het grote publiek. Eerdere edities werden gewonnen door Kristina Vårlid (2017), Raoul Steffani (2016), Daahoud Salim (2015), Vincent van Amsterdam (2014), Nicolas van Poucke (2013), Davai Perkusion (2013), Lidy Blijdorp (2012), Blake Weston (2011), Anne Veinberg (2009), Pia Greiner (2008), Dimitar Dimitrov (2007), Mirjam Overlach (2006), Viktoriya Yermolyeva (2005), Frederieke Saeijs (2004) en Niels Meliefste (2003).