Codarts feliciteert Imre van Opstal en Ed Wubbe

Tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen (5 t/m 8 oktober in Maastricht) worden jaarlijks de Zwanen uitgereikt – de prestigieuze dansprijzen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties. Deze prijzen worden ook wel de Oscars van de Nederlandse dans genoemd. Ze worden toegekend in de categorieën ‘meest indrukwekkende dansprestatie’ en ‘meest indrukwekkende dansproductie’. Een jury bekijkt het dansaanbod van het afgelopen  theaterseizoen en nomineert verscheidene producties en dansers.

Meest indrukwekkende dansprestatie voor Imre van Opstal
Codarts-alumna Imre van Opstal wist de jury te overtuigen met haar intrigerende optreden in Salt Womb van gastchoreografen Sharon Eyal & Gai Behar waarvoor ze de Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansprestatie’ in de wacht sleepte. In het juryrapport wordt er gesproken over het “mystieke charisma van deze bijna buitenaardse danseres (…). Zelfs in het hypnotiserende ensemblewerk, waar het duistere Salt Womb uit is opgebouwd, weet Imre van Opstal telkens de blikken te stelen. Onuitputtelijk, sensueel, maar met getemperde energie neemt deze bijzondere danseres het materiaal in zich op om het vervolgens te overstijgen.”

Gouden Zwaan voor Ed Wubbe
Naast de Zwanen bestaat er ook de Gouden Zwaan. Deze prijs wordt uitgereikt aan de persoon van wie gesteld kan worden dat hij/zij een indrukwekkende/belangwekkende prestatie heeft geleverd gedurende de ontwikkeling van zijn/haar loopbaan. De Gouden Zwaan kent geen nominaties en wordt niet jaarlijks uitgereikt.
Ed Wubbe, artistiek directeur van Scapino Ballet Rotterdam, ontving de Gouden Zwaan voor de grote bijdrage die hij met zijn carrière aan de Nederlandse dans heeft geleverd.
Ed Wubbe is dit jaar 25 jaar artistiek directeur van Scapino. Onder zijn leiding groeide Scapino als stadsgezelschap van Rotterdam uit tot een van de smaakmakers van de Nederlandse dans. Elk seizoen schitteren Codarts-alumna en Codarts-stagiaires in producties van dit prachtige gezelschap. Studenten van de bacheloropleiding Dans van Codarts en dansleerlingen van de Havo/vwo voor Muziek en Dans dansen regelmatig werk van Ed Wubbe dat tot het repertoire van Codarts behoort.
De jury ziet in Ed Wubbe een van de meest veelzijdige Nederlandse choreografen die al jarenlang van grote betekenis is voor het Nederlandse dansveld.
“Wubbe weet als geen ander werelden te verenigen en overgangen te bewerkstelligen. Met een neus voor nieuw talent, dat hij vervolgens een prominente plek geeft in zijn gezelschap, ziet Wubbe keer op keer nieuwe mogelijkheden om de dans te verrijken en naar een groot publiek te brengen. En dit zonder concessies te doen aan de hoge kwaliteit van zijn werk.”, aldus de jury.

Meest indrukwekkende dansproductie: Midnight Raga
Midnight Raga van het Nederlands Dans Theater (choreografie Marco Goecke), Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansproductie 2017′

Oeuvreprijs voor Hans van Manen
Meesterchoreograaf Hans van Manen mocht tijdens het festival de VSCD Oeuvreprijs in ontvangst nemen.

VSCD-dansprijzen
De VSCD-dansprijzen worden sinds 1983 uitgereikt onder de naam Theaterdansprijs en sinds 2003 onder de naam De Zwanen. Deze jaarlijks uitgereikte prijs is een fraai bronzen beeld gemaakt door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk. De Zwaan heeft als doel de prestaties van de dansers en gezelschappen te eren door deze onder de aandacht te brengen bij een groot publiek.

Foto: Rahi Rezvani