Louis Thuriot

Iedere maand maak je in deze interviewrubriek kennis met de beste muzikanten, dansers en circusartiesten van morgen. Deze keer: Louis Thuriot (19), student Uitvoerende Dans.

Je won de tweede prijs voor je choreografie Balance op de 20ste editie van het Internationale Solo-Tanz-Theater Festival Stuttgart. Welk verhaal vertel je met deze solo?

“Mijn solo gaat over emoties, gewenst gedrag vertonen en functioneren in deze maatschappij. Ik heb namelijk het gevoel dat je in deze wereld altijd vrolijk en opgewekt moet doen. Ik probeer met mijn solo uit te vinden wat er gebeurt als je deze verwachtingen los laat. Mijn mimiek speelt een belangrijke rol: soms lach ik heel erg overdreven, vervolgens laat ik die lach heel abrupt verdwijnen. Ook kus ik de vloer; het is grappig om te merken dat mensen in het publiek zo’n uiting van een emotie een beetje ongemakkelijk vinden, en gaan lachen. Op het podium durf ik zoiets. Ik ben dan niet mezelf, maar een danspersonage; ik heb veel meer lef en expressie dan in het gewone leven.”

Hoe maak jij zo’n choreografie?

“Ik krijg vaak inspiratie op de fiets, tijdens het afwassen of onder de douche – op de momenten dat er geen druk op staat. Vaak maak ik op mijn kleine kamertje de basis. Mijn werk kenmerkt zich door veel pirouetten en spirals, en dat is wel een uitdaging in zo’n kleine ruimte, haha. Daarna werk ik alles tot in detail uit in de grote studio’s van Codarts. De solo waarmee ik gewonnen heb, duurt tien minuten. Een deel van die tien minuten had ik vorig jaar al gemaakt voor een examen.”

Je hebt onlangs ook een prijs gewonnen op de Brussels Contemporary Dance Competition. Wat zou je hierna graag bereiken?

“Het is mijn droom te dansen bij het Nederlands Dans Theater (NDT). Het lijkt me geweldig om met zo’n grote company de wereld over de toeren. Ze dansen uren per dag en spelen een enorm aantal voorstellingen per jaar; het lijkt me bijzonder om daar deel van uit te maken. Maar ik besef ook dat het ontzettend moeilijk is om bij het NDT binnen te komen. Als ik dan nog even verder mag dromen: na jaren ervaring opgedaan te hebben zou ik ook wel choreograaf willen worden en mijn eigen company oprichten.”

Wat is je favoriete plek in Rotterdam?

“Ik hou heel erg van de natuur, soms mis ik dat wel een beetje in Rotterdam. Ik ben geboren in een huis met een grote tuin. Daarom ga ik hier graag naar het park Trompenburg Tuinen & Arboretum. Dat is een uur lopen vanaf het centrum. Er groeien prachtige bloemen en het ruikt er lekker naar kruiden. Ik vind de rust die deze plek uitstraalt heerlijk.”

Codarts is voor mij…

“…een geweldige school. Omdat ik laat begonnen ben met dansen, voor mijn vijftiende danste ik nooit, was mijn ballet niet zo goed. Ik vind het daarom fijn dat daar veel aandacht aan besteed wordt; ballet is de basis voor iedere danser. Daarnaast vind ik het erg leuk dat Codarts erg internationaal georiënteerd is. Je ontmoet als dansstudent belangrijke, internationale choreografen, zoals Ivan Perez, Heidi Vierthaler of Regina van Berkel.”