Laura Trompetter

Iedere maand maak je in deze interviewrubriek kennis met de beste muzikanten, dansers en circusartiesten van morgen. Deze keer: Laura Trompetter (26), student Master Klassiek slagwerk.

Op 6 maart werd, in een finale waar twee miljoen mensen naar keken, Leona Philippo gekozen tot Maestro-winnares. Hoe was het om een solo te spelen in dit populaire tv-programma?

“Heel erg leuk. Ik soleerde in de uitzending van 7 februari, in het stuk Typewriter van Anderson en Concert voor slagwerk en kamerorkest van Milhaud. Van tevoren waarschuwden veel mensen dat er bij zo’n programma niet veel artistieke vrijheid zou zijn, omdat de dirigenten alles nog moeten leren. Maar ik heb dat helemaal niet zo ervaren. We werden gedirigeerd door Leona Philippo en Daan Boom, die uiteindelijk beiden in de finale kwamen. Ik vond ze allebei erg goed. Terechte finalisten dus.”

Je maakt onder de naam Lip Stick Percussion Duo slagwerktheater. Wat houdt dat precies in?

“Maria Martpay en ik vertalen met Lip Stick Percussion Duo slagwerk naar iets visueels, iets wat ook leuk is om naar te kijken. Dat visuele aspect past heel erg in deze tijd. Alles gaat snel, films en televisiebeelden flitsen aan je voorbij. Hierdoor hebben mensen een steeds kortere spanningsboog. We combineren daarom ons programma met korte theatrale stukken. Momenteel maken we een stuk waarin we het spelen op de snaredrum combineren met lippenstift.”

Je hebt een indrukwekkend CV: het Grachtenfestival, meegespeeld bij voorstellingen van Toneelgroep de Appel en bij het cabaretduo Gebroeders Harteveld & Fretz. Wat vond je het meest inspirerend?

“Lastig! Maar ik denk toch Lip Stick. Ik heb nog nooit zo’n klik gehad met iemand als met Maria. We leerden elkaar hier op school kennen en eigenlijk was het meteen raak. Het lijkt soms wel een beetje een huwelijk, haha. We zijn allebei zo toegewijd. En ook al is zij Spaans en ik Nederlands, en communiceren we noodgedwongen in het Engels, we voelen altijd vrijwel meteen aan wat de ander bedoelt, ook op muzikaal vlak. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt.”

Wat is je favoriete plek in Rotterdam?

“Ik vind de Irish Pub op de Lijnbaan altijd erg leuk. Er hangt een gezellige sfeer, niemand kijkt een ander raar aan. Het is één van de weinige plekken waar iedereen kan zijn zoals hij is. Ook kun je er in een gezellige sfeer voetbal of darts kijken.”

Codarts is voor mij…

“…een soort thuis. Ik loop hier al veertien jaar rond. Ik ben begonnen op de havo, daarna ben ik meteen naar het conservatorium gegaan en volgend jaar rond ik de master af. Veertien jaar is zo ontzettend lang, haha. Ik verwar Codarts regelmatig met thuis. Dan zeg ik: ik ga naar huis, maar dan fiets ik naar Codarts. Misschien loop ik hier wel het langst van alle studenten rond.”