Drie vragen aan….Roufaida Aboutaleb

Op 7 juni was je afstudeershow Nina en Roufie zeggen doei. Hoe was dat?

“We hebben op een persoonlijke manier gedag gezegd, in Rotown. Ik speelde deze avond met mijn band Southbound; die bestaat uit allemaal Codarts-alumni: Joost Wesseling (drummer), Max Abel (bassist en producer), Silvan van der Zwaag (gitarist) en Joël Dieleman (toetsenist). Het was geen enorme showcase naar de buitenwereld toe. Veel studenten gebruiken het afstudeermoment om bijvoorbeeld een album te presenteren, om zichzelf op de kaart te zetten in ‘de grote, boze buitenwereld’ – zoals ze het hier op school altijd zeggen. Maar ik ben daar de afgelopen jaren ook al heel veel mee bezig geweest. Daarom lag er ook niet zoveel druk op onze afstudeershow. Nina, die het andere deel van de avond verzorgde met haar band RAVVEL, en ik konden in ons eigen tempo afzwaaien. Dat was erg prettig.”

Hoe is Southbound ontstaan?

“Ik heb tijdens mijn derde jaar aan Codarts in Kopenhagen gestudeerd. Daar kregen mijn ideeën voor Southbound voor het eerst vorm doordat ik met veel internationale muzikanten samenspeelde. Vanuit Kopenhagen hield ik een blog bij om al mijn schrijfsels te delen met de rest van de wereld. Het eerste tekstje voor die blog heette Feathers. Op een gegeven moment kreeg ik een berichtje van Andrea Renon, zij had mijn blog gelezen en had toevallig die dag een illustratie gemaakt die goed aansloot bij mijn tekst. Dat was het begin van onze samenwerking. We begonnen op wekelijkse basis werk uit te wisselen. Andrea heeft Docent Dans gestudeerd aan Codarts en na mijn thuiskomst hebben we onze samenwerking verder uitgerold. Inmiddels is Southbound een collectief: Andrea danst en improviseert tijdens de show; ik zing. Ook maken we gebruik van visuele elementen; zo projecteren we de illustraties van Andrea en beelden van de fotograaf Eli Dijkers.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

“Op lange termijn zou ik met Southbound graag een album maken, maar ik geef mezelf en het collectief de tijd om eerst te experimenteren. We experimenteren nu aan de hand van singles, bijvoorbeeld met verschillende studio’s en producers. Het collectief gaat niet alleen over muziek, maar ook over poëzie, dans, illustraties en fotografie – het zou daarom het mooist zijn als ons debuut al die elementen draagt! Ik ben de afgelopen jaren ook bezig geweest de andere kant van de industrie te ontdekken. Zo werk ik bijvoorbeeld bij Bird. Ik boek bandjes voor een nieuwe avond; Revolution in B-minor. Erg handig, want zo krijg ik steeds beter door hoe het wereldje werkt. Ik deed voor mijn scriptie daarom ook een netwerkanalyse van de popmuziekprogrammering in Rotterdam. Daarnaast werk ik als freelancer samen met de stichting Eventyr, van Maurits Hofman en Bas van den Berg. Ik stel voor hen een lijst samen met Rotterdamse culturele partijen die samen dagbestedingen voor vluchtelingen willen creëren. Ik heb de komende tijd genoeg interessants te doen dus!”

Website: http://southbound-nl.tumblr.com/