Club Gewalt

Tussen de lessen van hun bacheloropleiding Muziektheater door kwamen ze met zijn achten urenlang samen in de repetitielokalen op het Kruisplein. Ze improviseerden, pitchten ideeën en maakten wilde plannen voor de toekomst. Acht jonge honden, klaar om de wereld van het Muziektheater te veranderen. “Veel mensen buiten onze opleiding raadden ons af een collectief te starten. We hadden geen idee waar we aan begonnen; in de wereld van muziektheater viel geen droog brood te verdienen, zeiden ze. Hoe harder iedereen dat riep, hoe hongeriger we werden”, vertelt Dook van Dijck (24) terwijl hij vanaf de vijfde verdieping van Codarts uitkijkt over de skyline van Rotterdam. Hun gretigheid werd beloond. Nu, zes jaar later, is Club Gewalt stapje voor stapje de wereld aan het veroveren. Onlangs is er interesse getoond voor hun nieuwste voorstelling WH0DUN!T$ vanuit Italië, Engeland, Australië en Amerika.

“WH0DUN!T$ is een R&B opera. Dat is een zelfbedachte term. Verwacht geen normale R&B nummers, het is eerder een doorgecomponeerde trip”, verzekert Van Dijck. Net als veel andere voorstellingen van Club Gewalt is deze voorstelling een generatieschets – gebaseerd op allerlei fascinaties van de leden. “We zijn gefascineerd door bingewatching; dat is urenlang series kijken via Netflix. Zodra de ene aflevering eindigt, begint meteen de volgende. Je bent daardoor nooit bevredigd en valt zonder de volgende aflevering in een onbevredigbare leegte. Je blijft op zoek gaan naar de volgende kick”, vertelt Gerty van de Perre (26), een ander lid van Club Gewalt. In de voorstelling WH0DUN!T$ – losjes gebaseerd op de beroemde moorddetectives van Agatha Christie waarin wordt gezocht naar de dader, oftewel een antwoord op de vraag ‘who done it?’ – wordt de moord daarom niet opgelost. “De personages wíllen de moord niet oplossen, ze willen vasthouden aan de zoektocht; want als je de dader vindt, dan is het in één klap klaar en zink je weg in leegte”, zegt Van Dijck.

WH0DUN!T$ is een R&B opera. Dat is een zelfbedachte term. Verwacht geen normale R&B nummers, het is eerder een doorgecomponeerde trip.

verzekert Van Dijck.

WH0DUN!T$ is de vierde, grote voorstelling van het collectief, sinds ze in 2013 allemaal tegelijk van Codarts afstudeerden. Van Dijck: “We werkten sinds het derde jaar samen, veel docenten adviseerden ons door te gaan. Het leek ons fantastisch, dus toen zijn we het maar gewoon gaan proberen. Dat was doodeng, natuurlijk. Maar waar een opening was, trapten we de deur in. Ook op plekken waar we nog niet dood gevonden wilden worden; we speelden in zoveel shabby cafés waar we ons bijvoorbeeld moesten omkleden naast de Dixi toiletten- en dat allemaal voor een appel en een ei. In het begin moet je investeren en geduld hebben.”

Inmiddels zijn de shabby cafés verruild voor podia op de Parade, Lowlands, Down The Rabbit Hole en de Operadagen Rotterdam. Het regent al maanden sterren en lovende recensies voor het collectief. Toch doen ze nog steeds bijna alles zelf; “Van productie tot marketing. En dat blijft ook nog wel even zo hoor. We zijn veel te eigenwijs om dat door iemand anders te laten doen”, zegt Van Dijck lachend.

Foto Elsemarijn Bruys.