Wereldmuziek

Introductie

Uniek in de wereld, dat is de afdeling Wereldmuziek van Codarts. Hier kun je je op hbo-niveau verdiepen in de volgende specialisaties:

 • Flamenco gitaar;
 • Latin (met de richtingen Braziliaanse Muziek en Caribische Muziek en hoofdvakken zang, percussie, piano, contrabas, e-bas)
 • Argentijnse Tango (hoofdvakken: bandoneón, viool, piano, contrabas, gitaar);
 • Turkse Muziek (met de richtingen Anatolische Muziek en Ottomaanse Muziek en hoofdvakken: o.a. zang, baǧlama, Turkse percussie en blaasinstrumenten);
 • Indiase Muziek (hoofdvakken: zang, bansuri, sitar, tabla, sharangi).

Iedere richting heeft een team van gespecialiseerde docenten en musici van wereldfaam, zoals de Indiase bansurispeler Hariprasad Chaurasia, de Spaanse flamencogitarist Paco Pen᷉a, de Argentijnse pianist en componist Gustavo Beytelmann, de Turkse neyspeler Kudsi Ergüner en latindrummer Lucas van Merwijk.

Lees meer

Jaar 1

Jaar 1 is een breed basisjaar. De nadruk ligt op de ontwikkeling van je technische vaardigheden en verwerving van kennis binnen je specialisatie.

 • Door wekelijks in ensembles te spelen bouw je repertoire op, verbeter je je speltechniek en doe je kennis op over stijlen en ritmes.
 • Je verdiept je in muziektheorie, gericht op je specialisatie en de westerse muziek. Zo leer je in beide ‘talen’ te communiceren.
 • Vanaf jaar 1 volg je lessen over productie en opnametechnieken.
 • Er zijn volop uitvoeringsmogelijkheden, waaronder: optredens met het Bollywoodorkest of een sangat (Indiase Muziek), met OTRA (het Orquesta Típica van de Tango-afdeling), STRADOC (Anatolische muziek), of met een salsa-, Braziliaans- of flamenco-ensemble.

Jaar 2

In jaar 2 wordt je zelfstandigheid als uitvoerend musicus steeds belangrijker.

 • Ook dit jaar doe je veel podiumervaring op. Je neemt deel aan optredens die Codarts organiseert. Voorbeelden: de Flamenco Biënnale, Tango of Flamenco Specials, concerten in de Doelen (concertgebouw van Rotterdam), de Open Dag en Open Nacht van Codarts.
 • Je volgt het vak muziek wereldwijd, waarmee je kennismaakt met een breed spectrum aan muzikale richtingen.
 • Tijdens een educatietraject leer je kennis over te dragen. Je coacht ensembles van medestudenten en/of loopt stage op een muziekschool.
 • Je verdiept je in uiteenlopende muziekgenres en kan deelnemen aan cross-overprojecten.
 • Ook volg je lessen over ondernemerschap en leer je projecten te pitchen.

Jaar 3

De ontwikkeling van je eigenheid als performer staat centraal.

 • Door minors te kiezen verdiep of verbreed je je profiel.
 • Tijdens de hoofdvaklessen ligt de nadruk op je technische vaardigheden; daarnaast letten we op de ontwikkeling van je eigen stijl.
 • Je docenten zijn steeds meer ‘coach’. Jij maakt kenbaar wat je wil leren.
 • In het begin van het tweede semester pitch je jouw onderwerpkeuze voor de scriptie. Deze rond je af in het vierde jaar.

Jaar 4

Dit jaar staat in het teken van je afstuderen.

 • Aan het einde van het eerste semester lever je je scriptie in, die je presenteert voor een beoordelingscommissie en medestudenten. Met de scriptie toon je aan dat je op hoog niveau kunt reflecteren op je vak.
 • Ook in jaar 4 volg je minors waarmee je je profiel verbreedt of verdiept.
 • In het tweede semester presenteer je jezelf als performer tijdens je examenconcert. In een voorstelling van een ongeveer een uur laat je jury en publiek zien wat je hebt bereikt. De organisatie ligt volledig in jouw handen: van aankleding tot pr/marketing.

Carrièreperspectief

Als afgestudeerde ben je een sterke uitvoerende musicus, die een eigen plek weet te creëren in de in de steeds veranderende muziekwereld. Vaak combineer je uiteenlopende kwaliteiten: je treedt op als solist, speelt als begeleider in diverse bands, houdt je bezig met muziekproductie, geeft privéles en/of coacht bands. Dankzij ons uitgebreide netwerk in de muziekindustrie leg je tijdens je studie al contacten waarvan je nog lang profiteert.

Ntjam Rosie (afstudeerjaar 2009, Braziliaanse zang), zangeres
‘My teachers prepared me for what was to come. The music industry is tough and critics are harsh. I deal with them like I did with my teachers. They are only doing their job, sometimes they’re right, sometimes they’re not.’

Minder

Toelating

Admission

 

Om toegelaten te worden tot Codarts moet je een specifiek toelatingsauditie doen. Iedere studie heeft hiervoor een eigen toelatingsprocedure met bijbehorendeselectiecriteria en aanvullende eisen.

Om je aan te kunnen melden voor Wereldmuziek van Codarts dien je in het bezit te zijn van een vwo-diploma, havo-diploma of mbo-diploma (niveau 4), of een (buitenlands) getuigschrift van gelijkwaardig niveau, waarbij het vakkenpakket of het profiel van ondergeschikt belang is. In bijzondere gevallen kan van deze diploma-eisen worden afgeweken. Je krijgt dan de mogelijkheid om een zogenoemde capaciteitentest af te leggen, waaruit moet blijken dat je voldoende algemene ontwikkeling bezit om de bachelorstudie te kunnen volgen. N.B.: Aan deze test zijn kosten verbonden.

Praktische info

Costs

Bij studeren op Codarts komt een hoop kijken. Op deze pagina vind je onder het kopje “meer informatie” alle belangrijke informatie bij elkaar. Informatie over de hoogte van het collegegeld, handige websites die je kunnen helpen bij  het vinden van een geschikte woonruimte, toelichting over studeren met een functiebeperking, en tips voor het aanvragen van een beurs. Deze pagina maakt je wegwijs in de verschillende faciliteiten die Codarts biedt.

 

Docenten

Bevlogen docenten delen hun ervaring, kennis en meesterschap. Naast de allernieuwste ontwikkelingen worden eeuwenoude tradities doorgegeven. Alle informatie wordt op maat afgestemd op jouw ambities en alles wat je leert pas je meteen toe in de praktijk.

Ontmoet ze allemaal

Student life

Facilities

Student Life is een ondersteuningsprogramma, dat bijdraagt aan een succesvolle en vreugdevolle studieloopbaan. Student Life biedt informatie, opleiding, begeleiding en zorg. Wij helpen met het verbeteren van de prestaties en dragen bij aan persoonlijke ontwikkeling, blessurepreventie en het algemeen welzijn.

Wij bieden diensten variërend van hulp bij huisvesting, begeleiding bij het vinden van de juiste verzekering, medische screenings evenals voedings-en psychologische begeleiding.
Ons team bestaat uit: een Performing Arts Health Centre team (PAHC), studiecoaches, een studentendecaan en een International Office. We werken nauw samen met collega’s zoals wetenschappers, docenten en de artistieke staf – die bekend zijn met de hoge eisen van de beroepsgroep. We ondersteunen de individuele behoeften van iedere student en hebben hierbij oog voor de diversiteit binnen de podiumkunsten en binnen de verschillende culturele achtergronden.

Onze Student Life-programma is gebaseerd op vier onderling verbonden pijlers: onderzoek, onderwijs, ondersteunende diensten en faciliteiten, en research & development.

 

Alumni

Bij Codarts melden zich ieder jaar veel talenten aan. Op onze hogeschool krijgt dat talent de kans zich te ontwikkelen tot artiest. Van een platencontract in de Verenigde Staten tot shows in Duitsland, Denemarken en optredens op de grootste festivals ter wereld – Codarts alumni zijn ongekend succesvol.

Bekijk hier onze alumni

Contact

Wereldmuziek

+ 31 10 217 11 31

worldmusic@codarts.nl

Pieter de Hoochweg 125

3024 BG Rotterdam