Pop

Introductie

Topmusicus worden, dat is je droom. Maar je wil ook schrijven, produceren en ondernemen. En dat het liefst in een inspirerende, internationale omgeving. De Popopleiding van Codarts biedt je al deze mogelijkheden.  Je krijgt intensieve lessen op je instrument. Je speelt in bands met medestudenten van verschillende muziekafdelingen.

Podiumervaring doe je op binnen Codarts en (ver) daarbuiten. Zo ontwikkel je jezelf tot een ervaren muzikant die het vak van A tot Z kent. Van schrijven tot optreden, van produceren tot ondernemen.

Onze hoofdvakken: zang, songwriter, gitaar, basgitaar, toetsen, drums en creative producer.

Lees meer

Jaar 1

Het eerste jaar (propedeuse) is een breed basisjaar. Je groeit als muzikant en persoon.

 • Je leert je instrument beter beheersen en begrijpen.
 • Met medestudenten vorm je een band. Je leert samen te musiceren, componeren en gaat de studio in.
 • Door je te verdiepen in o.a. algemene muziektheorie en muziekgeschiedenis doorgrond je de muziek die je maakt.
 • Je neemt deel aan projectweken. Je kunt kiezen uit verschillende programma’s: van microfoontechniek tot podiumpresentatie.
 • Je krijgt een introductie op ondernemerschap en gezondheid & welzijn (gehoorbescherming, verantwoord stemgebruik etc.)
 • Tijdens de lessen over homerecording doe je kennis op over editen en opnametechnieken.

 

Jaar 2

Je zelfstandigheid wordt belangrijker. Je bent meer een ‘maker’ dan in jaar 1.

 • De invulling van je hoofdvaklessen gebeurt op basis van jouw techniekontwikkeling en behoefte. Je volgt een programma ‘op maat’.
 • Je krijgt een introductie op lesgeven en gaat de praktijk in. Bijvoorbeeld: je coacht bands of geeft instrumentlessen.
 • Homerecording krijgt een vervolg.
 • Nieuw vak waarmee je je kennis verbreedt: muziek wereldwijd.
 • Er zijn interdisciplinaire projecten met andere Codarts-afdelingen en/of studenten van de Willem de Kooning Academie. Bijvoorbeeld: videoclips maken of een voorstelling creëren met circusstudenten.

 

Jaar 3

In het derde jaar komt je eigenheid als artiest steeds meer tot uiting.

 • Je hebt meer ‘vrije ruimte’ dan in voorgaande jaren. Deze kun je invullen met o.a. minoren.
 • Ook dit jaar doe je ervaring op met lesgeven: je loopt stage; verdiept je in vakdidactiek en pedagogiek.
 • Als je de minor Educatie afrondt, krijg je een didactische aantekening. Daarmee mag je lesgeven op muziekscholen.
 • Je kunt lessen volgen bij andere (muziek)opleidingen van Codarts om je kennis te verbreden.
 • Er zijn interdisciplinaire projecten met andere Codarts-afdelingen en/of studenten van de Willem de Kooning Academie. Bijvoorbeeld: videoclips maken of een voorstelling creëren met circusstudenten.

 

Jaar 4

Aan het einde van je studie ben je een ervaren artiest, maker en ondernemer, die het vak van A tot Z kent.

 • Je organiseert een eindpresentatie en schrijft je scriptie.
 • Over de eindpresentatie: je toont hiermee hoe je jezelf in de wereld zet als kunstenaar. Je kiest een vorm die bij jouw afstudeerrichting past (veel gekozen vorm: live-performance). Je regelt alles zelf: van het repertoire tot de zaal, de aankleding en de pr/marketing.
 • Je bent al volop bezig in de praktijk en hebt een mooi CV opgebouwd.
 • Je vult je roostervrije ruimte met vakken naar eigen keuze.

 

Carrièreperspectief

Als afgestudeerde ben je een sterke uitvoerende musicus, die een eigen plek weet te creëren in de in de steeds veranderende muziekwereld. Vaak combineer je uiteenlopende kwaliteiten: je treedt op als solist, speelt als begeleider in diverse bands, houdt je bezig met muziekproductie, geeft privéles en/of coacht bands. Dankzij ons uitgebreide netwerk in de muziekindustrie leg je tijdens je studie contacten waarvan je nog lang profiteert.

Guido Joseph (afstudeerjaar 2010), gitarist bij Chef’Special: ‘We zijn zo ver kunnen komen met Chef’Special, doordat we de tijd hebben genomen om te leren en te groeien als band.’ Klik hier voor het interview met Chef’Special.

Minder

 

Om toegelaten te worden tot Codarts moet je een specifiek toelatingsauditie doen. Iedere studie heeft hiervoor een eigen toelatingsprocedure met bijbehorende selectiecriteria en aanvullende eisen.

Om je aan te kunnen melden voor Pop van Codarts dien je in het bezit te zijn van een vwo-diploma, havo-diploma of mbo-diploma (niveau 4), of een (buitenlands) getuigschrift van gelijkwaardig niveau, waarbij het vakkenpakket of het profiel van ondergeschikt belang is.In bijzondere gevallen kan van deze diploma-eisen worden afgeweken. Je krijgt dan de mogelijkheid om een zogenoemde capaciteitentest af te leggen, waaruit moet blijken dat je voldoende algemene ontwikkeling bezit om de bachelorstudie te kunnen volgen. N.B.: Aan deze test zijn kosten verbonden.

 

 

Bij studeren op Codarts komt een hoop kijken. Op deze pagina vind je onder het kopje “meer informatie” alle belangrijke informatie bij elkaar. Informatie over de hoogte van het collegegeld, handige websites die je kunnen helpen bij  het vinden van een geschikte woonruimte, toelichting over studeren met een functiebeperking, en tips voor het aanvragen van een beurs. Deze pagina maakt je wegwijs in de verschillende faciliteiten die Codarts biedt.

 

Docenten

Bevlogen docenten delen hun ervaring, kennis en meesterschap. Naast de allernieuwste ontwikkelingen worden eeuwenoude tradities doorgegeven. Alle informatie wordt op maat afgestemd op jouw ambities en alles wat je leert pas je meteen toe in de praktijk.

Ontmoet ze allemaal

Student Life is een ondersteuningsprogramma, dat bijdraagt aan een succesvolle en vreugdevolle studieloopbaan. Student Life biedt informatie, opleiding, begeleiding en zorg. Wij helpen met het verbeteren van de prestaties en dragen bij aan persoonlijke ontwikkeling, blessurepreventie en het algemeen welzijn.

Wij bieden diensten variërend van hulp bij huisvesting, begeleiding bij het vinden van de juiste verzekering, medische screenings evenals voedings-en psychologische begeleiding.
Ons team bestaat uit: een Performing Arts Health Centre team (PAHC), studiecoaches, een studentendecaan en een International Office. We werken nauw samen met collega’s zoals wetenschappers, docenten en de artistieke staf – die bekend zijn met de hoge eisen van de beroepsgroep. We ondersteunen de individuele behoeften van iedere student en hebben hierbij oog voor de diversiteit binnen de podiumkunsten en binnen de verschillende culturele achtergronden.

Onze Student Life-programma is gebaseerd op vier onderling verbonden pijlers: onderzoek, onderwijs, ondersteunende diensten en faciliteiten, en research & development.

 

Alumni

Bij Codarts melden zich ieder jaar veel talenten aan. Op onze hogeschool krijgt dat talent de kans zich te ontwikkelen tot artiest. Van een platencontract in de Verenigde Staten tot shows in Duitsland, Denemarken en optredens op de grootste festivals ter wereld – Codarts alumni zijn ongekend succesvol.

Bekijk hier onze alumni

Contact

Pop

+31 10 217 11 31

pop@codarts.nl

Pieter de Hoochweg 125

3024 BG Rotterdam