Jazz BA

Introductie

Jij wil je vak leren in dé jazz-stad van Nederland. Je verdiepen in de rijke jazztraditie en volop improviseren. Niet alleen uitvoeren, maar ook creëren en produceren.

Bij Codarts ontwikkel je je in vier jaar tot een vaktechnisch sterke en creatieve musicus. Je krijgt les van gerenommeerde (gast)docenten, speelt in ensembles, leert componeren, arrangeren en maakt kennis met uiteenlopende muziekstijlen.

Laat je inspireren door de levendige Rotterdamse jazz-scene. Denk alleen al aan het wereldberoemde North Sea Jazz Festival en De Jazzdag. Podiumervaring opdoen kan dagelijks, tijdens de vele jamsessies in de stad.

Onze hoofdvakken: basgitaar, contrabas, drums, fluit, gitaar, piano, saxofoon, trombone, trompet, compositie en zang.

Lees meer

Jaar 1

Jaar 1 is een breed basisjaar. De nadruk ligt op de ontwikkeling van je technische vaardigheden.

 • Je speelt in twee ensembles per week: een daarvan is vooral op speltechniek gericht; het andere op maken (componeren/arrangeren).
 • Solfège is een belangrijk onderdeel dit jaar. Voor improvisatie is een goed gehoor onontbeerlijk.
 • Je werkt aan crossovers met Latinstudenten. We stimuleren je veelzijdigheid als musicus.
 • Je verdiept je in opnametechnieken, doet repertoireonderzoek en brengt het geleerde meteen in de praktijk.

Jaar 2

In jaar 2 wordt je zelfstandigheid als uitvoerend musicus steeds belangrijker.

 • Met medestudenten organiseer je diverse optredens en een festival in de stad.
 • Je neemt deel aan (netwerk)evenementen als De Jazzdag (Nederlands grootste jazz-netwerkdag) en North Sea Round Town.
 • Tijdens een educatietraject leer je kennis over te dragen. Je coacht bands van medestudenten en/of loopt stage in het (amateur)muziekonderwijs.
 • Je verdiept je in uiteenlopende muziekstijlen en neemt deel aan cross-overprojecten.
 • Je volgt lessen over ondernemerschap en leert projecten te pitchen.

 

Jaar 3

De ontwikkeling van je eigenheid als performer staat centraal.

 • Je kiest minoren waarmee je jouw profiel kunt verdiepen of verbreden.
 • Binnen de ensembleprojecten letten we vooral op de ontwikkeling van je eigen stijl (van traditionele bebop tot een moderne mix van genres).
 • Je docenten zijn steeds meer ‘coach’. Jij maakt kenbaar wat je wil leren.
 • In het tweede semester pitch je jouw idee voor je afstudeeronderzoek. Dit heeft een theoretisch deel (scriptie) en een praktisch deel (presentatie). Hiermee laat je zien dat je een doordachte visie op je vak hebt en op hoog niveau onderzoek kunt doen.

 

Jaar 4

Dit jaar staat in het teken van je afstuderen. Ook heb je ruimte om minoren naar keuze te volgen.

 • In het eerste semester rond je je afstudeeronderzoek af.
 • Je produceert je eigen muziek. Dit resulteert in een audio-opname en (eventueel) een bijbehorende videoproductie. Hiermee toon je wat je hebt geleerd op het gebied van opnametechnieken en nieuwe media. We beoordelen dit werk als een onderdeel van je afstuderen.
 • In het tweede semester presenteer je jezelf als performer tijdens je eindconcert. In +/- 60 minuten toon je jouw skills en eigenheid.

 

Carrièreperspectief

Als afgestudeerde ben je een sterke uitvoerende musicus, die een eigen plek weet te creëren in de in de steeds veranderende muziekwereld. Vaak combineer je uiteenlopende kwaliteiten: je treedt op als solist, speelt als begeleider in diverse bands, houdt je bezig met muziekproductie, geeft privéles en/of coacht bands. Dankzij ons uitgebreide netwerk in de muziekindustrie leg je tijdens je studie al contacten waarvan je nog lang profiteert.

Rafael Swiddessen (afstudeerjaar 2014), drummer bij o.a. Wolf in Loveland
‘Ikzelf ben in eerste instantie drummer, maar ook geïnteresseerd in de productiekant van het vak. Van beide kanten van het vak heb ik bij Codarts kennis opgedaan. Die kennis zet ik nu in als producer én uitvoerend musicus bij verschillende bands.’

Minder

Toelating

Admission

Hoewel de officiële deadline voor aanmelding voor een auditie voor het schooljaar 2017-2018 inmiddels is verstreken, is aanmelden nog steeds mogelijk. Je kunt niet meer aanmelden voor de audities die in maart 2017 zullen plaatsvinden. Medio april wordt bekend gemaakt voor welke instrumenten nog een na-auditie zal plaatsvinden. Als je aanmeldt voor de na-auditie via www.studielink.nl ontvang je medio april bericht via e-mail of er een na-auditie zal plaatsvinden.

—-

Om toegelaten te worden tot Codarts moet je een specifieke toelatingsauditie doen. Iedere studie heeft hiervoor een eigen toelatingsprocedure met bijbehorende selectiecriteria en aanvullende eisen.

Om je aan te kunnen melden voor Jazz van Codarts dien je in het bezit te zijn van een vwo-diploma, havo-diploma of mbo-diploma (niveau 4), of een (buitenlands) getuigschrift van gelijkwaardig niveau, waarbij het vakkenpakket of het profiel van ondergeschikt belang is.In bijzondere gevallen kan van deze diploma-eisen worden afgeweken. Je krijgt dan de mogelijkheid om een zogenoemde capaciteitentest af te leggen, waaruit moet blijken dat je voldoende algemene ontwikkeling bezit om de bachelorstudie te kunnen volgen. N.B.: Aan deze test zijn kosten verbonden.

 

 

 

 

Praktische info

Costs

Bij studeren op Codarts komt een hoop kijken. Op deze pagina vind je onder het kopje “meer informatie” alle belangrijke informatie bij elkaar. Informatie over de hoogte van het collegegeld, handige websites die je kunnen helpen bij  het vinden van een geschikte woonruimte, toelichting over studeren met een functiebeperking, en tips voor het aanvragen van een beurs. Deze pagina maakt je wegwijs in de verschillende faciliteiten die Codarts biedt.

Docenten

Bevlogen docenten delen hun ervaring, kennis en meesterschap. Naast de allernieuwste ontwikkelingen worden eeuwenoude tradities doorgegeven. Alle informatie wordt op maat afgestemd op jouw ambities en alles wat je leert pas je meteen toe in de praktijk.

Ontmoet ze allemaal

Student Life is een ondersteuningsprogramma, dat bijdraagt aan een succesvolle en vreugdevolle studieloopbaan. Student Life biedt informatie, opleiding, begeleiding en zorg. Wij helpen met het verbeteren van de prestaties en dragen bij aan persoonlijke ontwikkeling, blessurepreventie en het algemeen welzijn.

Wij bieden diensten variërend van hulp bij huisvesting, begeleiding bij het vinden van de juiste verzekering, medische screenings evenals voedings-en psychologische begeleiding.
Ons team bestaat uit: een Performing Arts Health Centre team (PAHC), studiecoaches, een studentendecaan en een International Office. We werken nauw samen met collega’s zoals wetenschappers, docenten en de artistieke staf – die bekend zijn met de hoge eisen van de beroepsgroep. We ondersteunen de individuele behoeften van iedere student en hebben hierbij oog voor de diversiteit binnen de podiumkunsten en binnen de verschillende culturele achtergronden.

Onze Student Life-programma is gebaseerd op vier onderling verbonden pijlers: onderzoek, onderwijs, ondersteunende diensten en faciliteiten, en research & development.

Alumni

Bij Codarts melden zich ieder jaar veel talenten aan. Op onze hogeschool krijgt dat talent de kans zich te ontwikkelen tot artiest. Van een platencontract in de Verenigde Staten tot shows in Duitsland, Denemarken en optredens op de grootste festivals ter wereld – Codarts alumni zijn ongekend succesvol.

Bekijk hier onze alumni

Contact

Jazz

+ 31 10 217 11 31

jazz@codarts.nl

Pieter de Hoochweg 125

3024 BG Rotterdam