Dans BA

Introductie

De danswereld roept om gedreven, nieuwsgierige en hooggekwalificeerde dansers en dansmakers. Om kunstenaars die hun artistieke persoonlijkheid willen verwezenlijken.Wij staan voor het opleiden van talenten tot hedendaagse dansers van topniveau.

Bij ons werk je samen in een team van geroemde docenten en choreografen. Zij zullen je aanmoedigen je eigen persoonlijkheid als danser te ontwikkelen. Vakmanschap, techniek, autonomie, creativiteit, eigenheid en artistieke zeggingskracht vormen bij Codarts de basis waar vanuit je jezelf doelen stelt, uitdagingen aangaat en keuzes maakt.

Je doet dan ook veel podiumervaring op, zowel binnen Codarts als (ver) daarbuiten. De connecties met het werkveld waarmee wij samenwerken zijn breed, van het hoogste niveau en internationaal. De interessante voorstellingen, stages en tournees bieden een stimulerende omgeving van waaruit je een inspiratie kunt zijn voor jezelf en anderen.

Aan het einde van je studie heb je een zeer hoog technisch niveau bereikt. Je kunt samenwerken, bent proactief, communicatief en hebt een sterke inbreng bij het creatieproces.

Lees meer

Jaar 1

Dit jaar staat de ontwikkeling van jouw technische dansvaardigheden centraal. Je ontdekt je fysieke en mentale mogelijkheden.

 • Dagelijks volg je balletlessen, ook verdiep je je in de Graham-techniek, Laban Movement en Modern Jazz.
 • Topdansers en topchoreografen geven bij ons les en inspireren je. Ook laten we je kennis maken met de Nederlandse dansgezelschappen.
 • Doormiddel van improvisatie- en dramalessen leer je creërend te denken.
 • Je werkt samen met verschillende choreografen die elk hun eigen signatuur hebben.
 • Binnen en buiten Codarts doe je podiumervaring op.

Jaar 2

In jaar 2 ligt de focus op repertoireopbouw.

 • Naast de dagelijkse balletlessen maak je kennis met de Cunningham- en floortechniek.
 • Je verdiept je in de internationale dans-scene. Wat doen de diverse gezelschappen? Waar staan ze voor?
 • Met medestudenten creëer je een jongerenproductie die je uitvoert op scholen.
 • Je werkt aan het repertoire met gerenommeerde choreografen en beginnende makers en doet veel podiumervaring op.
 • Wij ondersteunen initiatieven voor eigen werk, door het een plaats te geven in onze jaarlijkse Dans-theatertournee.

Jaar 3

Jaar 3 staat in het teken van onze theatertournee en jouw creatieproces.

 • Je werkt samen met bekende gastdocenten (choreografen, dansers). Hiermee vergroot je je netwerk.
 • Als dansmaker leer je te denken van concept tot uitvoering.
 • Dit jaar ga je op tournee met het opgebouwde repertoire; dat bestaat deels uit speciaal voor Codarts gecreëerde werken door choreografen als William Forsythe, Jiří Kylián, Nacho Duato, Club Guy & Roni en Ed Wubbe.
 • Je oriënteert je op een stage bij een toonaangevend dansgezelschap. Samen met je stagebegeleider zoek je een stage die bij jou past.

Jaar 4

Tijdens je afstudeerjaar doe je ruime ervaring op als performer.

 • Je loopt stage bij één gezelschap of doet mee aan projecten bij verschillende companies. Mits mogelijk het hele studiejaar, maar minimaal 1 maand. De afgelopen jaren dansten studenten onder meer bij het Scapino Ballet Rotterdam, NDT2, Conny Janssen Danst, Club Guy & Roni, Ballet Luzern en Norrdans.
 • Daarnaast leer je jezelf als danser in de markt zetten: je maakt een eigen website en leert nadenken over personal branding.
 • Tijdens een afsluitend examen toon je je technische vaardigheden en eigenheid als danser.

Carrièreperspectief

Dansers van Codarts zijn goed opgeleid, open minded, gezond, creatief en innovatief. Ons programma is opgezet om afgestudeerden de kans te bieden zélf te kiezen welke kant ze opgaan na het afstuderen.

Velen van hen hebben een baan in een dansgezelschap gevonden, bijvoorbeeld: Scapino Ballet Rotterdam, NDT, Conny Janssen Danst, Club Guy & Roni, Nanine Linning, Cullberg Ballet, Norrdans. Andere afgestudeerden zijn actieve freelancers en werken met choreografen als Samir Calixto, Krisztina de Châtel, Marina Mascarell, Joerie Dubbe en Sagi Gross. Sommige afgestudeerden starten een eigen collectief of werken in andere dans gerelateerde beroepsvelden.

Minder

Toelating

Admission

Om toegelaten te worden tot Codarts moet je een specifieke toelatingsauditie doen. Iedere studie heeft hiervoor een eigen toelatingsprocedure met bijbehorende selectiecriteria en aanvullende eisen.

Om je aan te kunnen melden voor Dans van Codarts dien je in het bezit te zijn van een vwo-diploma, havo-diploma of mbo-diploma (niveau 4), of een (buitenlands) getuigschrift van gelijkwaardig niveau, waarbij het vakkenpakket of het profiel van ondergeschikt belang is. In bijzondere gevallen kan van deze diploma-eisen worden afgeweken. Je krijgt dan de mogelijkheid om een zogenoemde capaciteitentest af te leggen, waaruit moet blijken dat je voldoende algemene ontwikkeling bezit om de bachelorstudie te kunnen volgen. N.B.: Aan deze test zijn kosten verbonden.

Praktische info

Costs

Bij studeren op Codarts komt een hoop kijken. Op deze pagina vind je onder het kopje “meer informatie” alle belangrijke informatie bij elkaar. Informatie over de hoogte van het collegegeld, handige websites die je kunnen helpen bij  het vinden van een geschikte woonruimte, toelichting over studeren met een functiebeperking, en tips voor het aanvragen van een beurs. Deze pagina maakt je wegwijs in de verschillende faciliteiten die Codarts biedt.

 

Docenten

Bevlogen docenten delen hun ervaring, kennis en meesterschap. Naast de allernieuwste ontwikkelingen worden eeuwenoude tradities doorgegeven. Alle informatie wordt op maat afgestemd op jouw ambities en alles wat je leert pas je meteen toe in de praktijk.

Ontmoet ze allemaal

Student life

Facilities

 

Codarts heeft tal van faciliteiten in huis, met als doel je een leeromgeving te bieden waarin je je talenten optimaal kunt ontwikkelen. Je volgt danslessen in een van de tien dansstudio’s, met live pianobegeleiding. Voor kostuums op maat kun je terecht in ons atelier. Daarnaast hebben we een eigen productie- en theatertechnische afdeling in huis, die assisteren bij voorstellingen.

Ook op fysiek en mentaal gebied bieden we je volop ondersteuning. Mocht je ergens tegenaan lopen, schroom dan niet om langs te gaan bij onze Health Centre-medewerkers: fysiotherapeuten, manueel-fysiotherapeuten, een conditietrainer, transitiecoach, logopedist, (sport)diëtist en performance coach. Want weet: vallen mag. Wij helpen je graag weer opstaan.

Alumni

Bij Codarts melden zich ieder jaar veel talenten aan. Op onze hogeschool krijgt dat talent de kans zich te ontwikkelen tot artiest. Van een carrière in Denemarken tot voorstellingen in Duitsland en Amerika – Codarts alumni zijn ongekend succesvol. Op deze pagina een selectie van de dans alumni. Op ons YouTube kanaal vind je een uitgebreid overzicht van artiesten die hun weg naar de top bij ons begonnen.

Bekijk hier onze alumni

Contact

Dans

+31 (0) 10 217 11 20

dance@codarts.nl

Kruisplein 26

3012 CC Rotterdam