Circus

Introductie

Jij wilt de top van het circus bereiken. Je zoekt een inspirerende, internationale omgeving waarin je een authentieke en artistieke identiteit kunt ontwikkelen. Codarts biedt die omgeving.

Bij ons volg je een breed programma aan circusdisciplines. Van acrobatiek tot jongleren en luchtacrobatiek. Daarnaast kies je een specialisatie waarin je wilt excelleren. Je leert verschillende kunstvormen te integreren in je performance: muziek, dans en theater.

Elk jaar treed je op voor publiek. Je kunt stage lopen in binnen- of buitenland. Uiteindelijk verlaat je Codarts als een breed opgeleid artiest, die zowel solo als in een team de mooiste voorstellingen maakt én speelt. Je hebt tijdens je studie aan Codarts veel connecties opgedaan. Na je afstuderen kun je hiervan profiteren waardoor je terecht kunt in een breed werkveld.

Lees meer

Jaar 1

In jaar 1 ligt de focus op het vergroten van je technische en performance vaardigheden.

 • Je bereid je voor op een breed palet aan circus-technische vakken en maakt kennis met uiteenlopende circusdisciplines.
 • Ook op het programma staan (o.a.): circusgeschiedenis, gezondheidsleer en anatomie, cultuurfilosofie, ballettraining, dans, theater, muziek en physical preparation.
 • Vanaf het tweede semester bekwaam je je in een specialisatie naar keuze.
 • Naast je specialisatie blijf je groepslessen volgen in verschillende circusdisciplines.
 • Je creëert samen een groepsproductie o.l.v. een choreograaf. (Circus vanuit Dans).
 • Je maakt en presenteert je eigen solo-act of duet.

Jaar 2

In jaar 2 begint de hoofdfase. Je richt je op de verdieping in je specialisatie en je vak als performer.

 • In kleine groepjes volg je intensieve specialisatielessen.
 • Je creëert een solo, die je presenteert voor publiek.
 • Je gaat door met de kunstvakken uit jaar 1 (dans/theater/muziek) en een aantal theorievakken. Je start met Laban bewegingsanalyse.
 • Je vervolgt vakken op het gebied van gezondheid en veiligheid, voeding, verantwoord trainen en rigging.
 • Je neemt deel aan een groepsproductie waarin circus vanuit theater centraal staat.

Jaar 3

Je zelfstandigheid als performer, maker en ondernemer wordt steeds belangrijker.

 • In kleine groepjes volg je intensieve specialisatielessen.
 • Je krijgt ruimte om stage te lopen bij een gezelschap in binnen- of buitenland. Minimaal 3 weken.
 • Je volgt lessen in ondernemerschap. Met aandacht voor o.a. productie, marketing/pr en financiën.
 • Je creëert een solostuk en een duet. Voor je duet werk je samen met een jaargenoot die een andere specialisatie heeft gekozen.
 • Je ontwikkelt samen met een coach een eigen trainingsprogramma; inmiddels weet je hoe jouw optimale warming-up eruitziet.
 • Je maakt een productie o.l.v. een circusmaker/regisseur.

 

 

Jaar 4

Je afstudeerjaar, met als highlights:

 • Je specialisatie: onder begeleiding van een door jou gekozen coach optimaliseer je jouw individuele act.
 • Je krijgt lessen op het gebied van muziek, licht, geluid, productie, kostuum en styling. De opgedane kennis zet je in bij het maken van voorstellingen.
 • Je schrijft een scriptie. Je bent in staat onderzoek te doen en hebt analytisch vermogen ontwikkeld. Je kunt een overtuigende en aansprekende presentatie neerzetten én hebt een doordachte visie op het vak.
 • Je studeert af met een individuele act en een groepsproductie o.l.v. een gerenommeerde circusmaker. Hiermee treed je op in een van de grote theaters in Rotterdam.

Beroepsperspectief

Na je opleiding kun je aan de slag als zelfstandig circusartiest, of als lid van een collectief.  Veel oud-studenten hebben een plaats weten te bemachtigen bij een professioneel gezelschap, waaronder: Seven Fingers (Canada), Cirque Eloise, XY, Panama Pictures, Grensgeval, de Nederlandse Opera, Freiwalds Menagerie Circus en diverse circusgezelschappen en variétéshows in Duitsland en Zwitserland.

Joris de Jong (afstudeerjaar 2010), jongleur: ‘Direct na mijn afstuderen ben ik deel uit gaan maken van TENT, een collectief opgericht door mijn vrienden uit Amsterdam. In onze producties combineren we spectaculaire circus technieken met andere disciplines zoals mime, dans, muziek, theater, design en performance art.’

 

 

Minder

Toelating

Admission

Om toegelaten te worden tot Codarts moet je een specifieke toelatingsauditie doen. Iedere studie heeft hiervoor een eigen toelatingsprocedure met bijbehorende selectiecriteria en aanvullende eisen.

Om je aan te kunnen melden voor Circus van Codarts dien je in het bezit te zijn van een vwo-diploma, havo-diploma of mbo-diploma (niveau 4), of een (buitenlands) getuigschrift van gelijkwaardig niveau, waarbij het vakkenpakket of het profiel van ondergeschikt belang is. In bijzondere gevallen kan van deze diploma-eisen worden afgeweken. Je krijgt dan de mogelijkheid om een zogenoemde capaciteitentest af te leggen, waaruit moet blijken dat je voldoende algemene ontwikkeling bezit om de bachelorstudie te kunnen volgen. N.B.: Aan deze test zijn kosten verbonden.

De toelatingsprocedure voor Circus bestaat uit een voor-auditie en een tweede auditie. Tijdens deze toelatingsprocedure zal gekeken worden of je over het juiste talent beschikt om de opleiding met succes te volbrengen, hierbij wordt gelet op een aantal criteria. Belangrijke competenties zijn artistieke expressie, technische circus vaardigheden, fysieke mogelijkheden, veerkracht, mogelijkheden tot improviseren, teamspirit en leervaardigheid. Het is daarnaast belangrijk dat je lichamelijk fit bent.

 

 

Praktische info

Costs

Bij studeren op Codarts komt een hoop kijken. Op deze pagina vind je onder het kopje “meer informatie” alle belangrijke informatie bij elkaar. Informatie over de hoogte van het collegegeld, handige websites die je kunnen helpen bij  het vinden van een geschikte woonruimte, toelichting over studeren met een functiebeperking, en tips voor het aanvragen van een beurs. Deze pagina maakt je wegwijs in de verschillende faciliteiten die Codarts biedt.

 

Docenten

Bevlogen docenten delen hun ervaring, kennis en meesterschap. Naast de allernieuwste ontwikkelingen worden eeuwenoude tradities doorgegeven. Alle informatie wordt op maat afgestemd op jouw ambities en alles wat je leert pas je meteen toe in de praktijk.

Ontmoet ze allemaal

Student life

Facilities

Student Life is een ondersteuningsprogramma, dat bijdraagt aan een succesvolle en vreugdevolle studieloopbaan. Student Life biedt informatie, opleiding, begeleiding en zorg. Wij helpen met het verbeteren van de prestaties en dragen bij aan persoonlijke ontwikkeling, blessurepreventie en het algemeen welzijn.

Wij bieden diensten variërend van hulp bij huisvesting, begeleiding bij het vinden van de juiste verzekering, medische screenings evenals voedings-en psychologische begeleiding.
Ons team bestaat uit: een Performing Arts Health Centre team (PAHC), studiecoaches, een studentendecaan en een International Office. We werken nauw samen met collega’s zoals wetenschappers, docenten en de artistieke staf – die bekend zijn met de hoge eisen van de beroepsgroep. We ondersteunen de individuele behoeften van iedere student en hebben hierbij oog voor de diversiteit binnen de podiumkunsten en binnen de verschillende culturele achtergronden.

Onze Student Life-programma is gebaseerd op vier onderling verbonden pijlers: onderzoek, onderwijs, ondersteunende diensten en faciliteiten, en research & development.

Alumni

Bij Codarts melden zich ieder jaar veel talenten aan. Op onze hogeschool krijgt dat talent de kans zich te ontwikkelen tot artiest. Van een carrière in Denemarken tot shows in Duitsland, Amerika – Codarts alumni zijn ongekend succesvol. Op deze pagina een selectie van onze alumni. Op ons YouTube kanaal vind je een uitgebreid overzicht van artiesten die hun weg naar de top bij ons begonnen.

Bekijk hier onze alumni

Contact

Circus - Suns Smit

+31 (0) 10 21 71 06 0

circusarts@codarts.nl

Veerlaan 19F

3072 AN Rotterdam