“Ik wil mijn ambacht zo goed mogelijk uitvoeren”

De avond voor de laatste auditieronde voor de hoofdrol in de musical Sky had Lisse Knaapen nog tegen haar vader gezegd: “Ik ga niet, ik doe het gewoon niet meer. Ik heb alles laten zien en als ik nu nóg een ronde nodig heb om ze te overtuigen, dan word ik het gewoon niet.” Haar vader drukte haar op het hart toch nog één keertje te gaan. En gelukkig maar.

“Ik moest 1,5 uur wachten en vervolgens een nummer zingen. Halverwege het nummer kwam Marco Borsato binnengelopen, gevolgd door twee camerateams, om te vertellen dat ze allang unaniem besloten hadden dat ik het geworden was. Het was crazy!”, lacht Knaapen. Nog even is ze bang dat het tóch niet waar is. Nadat ze is aangenomen, hoort ze een maand lang niets meer. “Ik dacht: zie je wel, ze zijn toch verder gegaan met audities. Toen heb ik de producent gebeld en pas toen die zei: het is echt zo, je mag er helemaal van gaan genieten, geloofde ik het écht.” Snel daarna verandert het leven van Knaapen volledig. “Ik kreeg mediatrainingen, moest peperdure pruiken passen en ineens wilde iedereen iets van me weten.”

Dat haar leven op zijn kop stond, besefte ze- op dat moment nog geen half jaar afgestudeerd aan de Muziektheateropleiding van Codarts – pas echt tijdens de perspresentatie van de musical Sky. “We liepen de trappen van theater Amsterdam af en er stond niet normaal veel pers. Ik had krampen in mijn kaken van het lachen. Ik had geen seconde tijd om te eten, want iedereen wilde me interviewen, zeker 20 á 30 journalisten stonden klaar.” Op dat moment spreekt Knaapen meteen met zichzelf af dit alles met een flinke korrel zout te nemen. “Ik heb nooit de wens gehad om beroemd te worden. Mijn geluk hangt niet af van erkenning door de pers. Ik wil gewoon mijn ambacht zo goed mogelijk uitvoeren. Als ik daar bij blijf, kan er weinig fout gaan.”

De musical krijgt wisselende recensies en waarderingen, vaak met in ieder geval éénzelfde boodschap: a star is born. Lisse Knaapen is de koningin van het Sky-bal. Een kleine vier maanden later stopt Sky vervroegd, omdat er te weinig kaarten worden verkocht. “Ik had de voorstelling nog wel een jaar willen spelen. Ik vond het oneerlijk omdat ik zeker wist dat de voorstelling goed genoeg was om een jaar te draaien. Aan de andere kant was ik vanuit school gewend dat je een voorstelling drie of vier keer speelt, dus die vier maanden waren al best lang voor mij.” Voor de hele cast was het hoe dan ook een verdrietig einde, vertelt ze. “Iedereen had zijn rol zelf vorm gegeven, omdat we uit het niets begonnen waren. Het was een kindje van ons allemaal.”

Snel na het nieuws gaat ze aan de slag met nieuwe audities. Haar eerste auditie levert meteen een nieuwe rol op. Die van dochter Elisa in de musical Intouchables. “Erg fijn, op deze manier kon ik meteen doorgaan met verder leren.” Lisse Knaapen krijgt in totaal 1,5 dag om zich voor te bereiden op de eerste voorstelling. “Ik hou wel van die stress, ik blokkeer niet. Ik krijg er juist een kick van.”

En dat, vindt Knaapen, maakt je een goede artiest. “Ja durven zeggen, je niet omver laten blazen door een beetje stress en geloven dat het heus wel goed komt zolang je maar op jezelf durft te vertrouwen.” Net zoals iedere theatervoorstelling komt ook Intouchables binnenkort tot een eind. Eng vindt Lisse Knaapen dat niet. Integendeel: “Ik heb voor de komende tijd twee fantasieën. Ik heb bij mijn afstuderen aan Codarts een stipendium van Vrienden van Codarts ontvangen, dat zou ik graag willen gebruiken om een eigen solo mee te maken.”

“Mijn tweede fantasie is een collectief oprichten met acteurs en actrices die ik heel erg goed vind, maar die nu binnen de musicalwereld – die erg gericht is op grote namen – geen voet aan de grond krijgen. Mijn oude klas op Codarts bijvoorbeeld barstte van het talent. Maar ook mensen van een vormgevingsopleiding, of studenten die gespecialiseerd zijn in PR – het lijkt me leuk om die verschillende krachten te bundelen. Regelmatig ga ik naar een voorstelling kijken en soms denk ik dan: ik heb nu iemand naast me zitten die dit zóveel beter zou kunnen. Het lijkt me geweldig om me daarvoor in te zetten. En daarnaast wil ik natuurlijk ook graag weer in een productie gaan spelen.”