Column: Op expeditie in Rotterdam – Deel 4

Roufaida Aboutaleb studeerde in de zomer 2016 af aan de Popafdeling van Codarts. Nu timmert ze flink aan de weg met haar band Southbound. Maandelijks schrijft ze over haar muzikantenbestaan, Rotterdam – en wat er speelt in de stad.  

Wat er speelt is leuk om te weten. Maar wáár het speelt, fascineert me in onze stad eigenlijk het meest. Rotterdam heeft geen Paradiso of Melkweg, maar wel eindeloos veel mooie geheimpjes en unieke concertlocaties.

De Noordsingel Gevangenis

Wie weleens een politieserie van Nederlands bodem kijkt, zal de omgeving herkennen. Het voormalig huis van bewaring wordt verhuurd voor dit soort producties, maar ook vinden er geregeld culturele evenementen plaats. De Noordsingel gevangenis is al een aantal jaar decor voor bijvoorbeeld kunstenfestival Route du Nord. Concerten in oude luchtkooien, isoleercellen, de gevangeniskapel… Bijzondere kost gegarandeerd. http://www.tuinvannoord.nl/

De Elevatoren

In het water aan de kade bij Maashaven staan de elevatoren: twee gigantische oude graantorens die aan het pakhuis – de Maassilo- toebehoorden. Op het platform tussen de torens hebben bij wijze van experiment de afgelopen zomer al kleine concertjes plaatsgevonden. Je moet een beetje oppassen dat je er niet vanaf waait, want dan lig je in de Maas. http://elevatorenmaashaven.nl/

Ferro Dome

Het Rotterdamse antwoord op de HMH is het niet geworden, maar de imposante blauwe gashouder heeft wel dienstgedaan als podium het afgelopen jaar. De reusachtige ronde ruimte veroorzaakt een unieke sonische beleving. In de aangrenzende loods hebben overigens ook bandjes gespeeld, tijdens de voorstelling van Conny Janssen afgelopen zomer. Rauw, industrieel en met een galm zonder einde. https://www.facebook.com/ferrodome/

De Thipi

Een stukje verderop staat verscholen achter De Fruitvis (ook een bijzondere concertlocatie trouwens!) tussen de stadsakkertjes van UIT JE EIGEN STAD een prachtige tipi opgesteld. Bij mooi weer vinden daar intieme akoestische concertjes rond een vuurtje plaats. Er passen maximaal 10 mensen in de tent, dus de shows zijn gauw uitverkocht. Een heerlijke manier om even de stadsdrukte te ontvluchten, op slechts 10 minuten fietsen van het centrum vandaan, tussen de Rotterdamse kippetjes en de stadspompoenen. https://www.facebook.com/thipi01

2016 zit erop, en met dit bescheiden eindejaarslijstje sluit ik voorlopig ook mijn expeditie voor Codarts af. 2017 wordt het jaar van meer muziek, minder ruis en heel veel kansen. Ik kan niet wachten.