Column: Op Expeditie in Rotterdam – deel 3

Roufaida Aboutaleb studeerde in de zomer 2016 af aan de Popafdeling van Codarts. Nu timmert ze flink aan de weg met haar band Southbound. Maandelijks schrijft ze over haar muzikantenbestaan, Rotterdam – en wat er speelt in de stad.  

De intercity direct verbindt twee belangrijke werelden. Enerzijds mijn thuisstad Rotterdam, waar ik met Southbound gevestigd ben. En anderzijds Amsterdam, waar ik inmiddels drie dagen in de week aanschuif bij een creatief PR bureau. Na een werkdag wandel ik van kantoor naar de Q-Factory. Daar vindt een soort Ajax – Feyenoord plaats. Maar dan gezellig, met heel veel muziek!

Schouder aan schouder staan ze in de zaal, de frontmannen van de geïnstitutionaliseerde popmuziek: Wessel Coppes & Jack Pisters. De vaandeldragers van de twee grootste popopleidingen van Nederland hebben een nieuwe bandjesavond bedacht, waarbij beide steden een deel van de avond cureren. Ze staan buitengewoon trots naar hun kroost te kijken.

Van blues tot electropop en alles ertussenin: de bands wisselen werk uit en doen nieuwe contacten op. De avond wordt een echte ‘klassieker’, zónder hooligans of wedstrijdelement, mét een club supporters die juicht voor ieder doelpunt van elk team. CvA en Codarts zijn natuurlijk verbonden met de steden waarin ze gevestigd zijn, en hebben daarmee tot in de kern verschillend DNA. Zo is arbeidersstad Rotterdam van oudsher hofleverancier van sessiemusici met aandacht voor techniek en ambacht, en ligt in het creatieve Amsterdam het accent op compositie en innovatie. Maar de grenzen tussen de curricula van de scholen zijn niet zo scherp: in Rotterdam wordt eveneens veel gemaakt, en in Amsterdam is men technisch goed onderlegd.

Echte verschillen hoor ik niet, alle bands leveren kwaliteit, zijn onderscheidend in sound en geven indrukwekkende shows. Met een gezonde dosis Rotterdam versus Amsterdam humor entertainen de acts het publiek tussen de optredens door. Dat smaakt naar meer! De volgende klassieker vindt plaats in Rotterdam op 6 maart. Houd de Codartsagenda in de gaten en mis het niet.