“Dit is een heel bijzondere ervaring”

Van 24 tot 26 oktober was de wereldberoemde Cory Henry op Codarts om workshops te geven aan jonge Codarts talenten.

Welkom in Rotterdam! Bevalt het hier?

“Ik hou van Rotterdam, het is een van mijn favoriete steden. Ik ben hier de afgelopen zeven jaar iedere tour geweest. Rotterdam doet me altijd denken aan thuis. De vibe die hier hangt is vergelijkbaar met Brooklyn. Iedereen is recht door zee, en er hangt een goede energie. De mensen die ik hier ontmoet heb, zijn gepassioneerd over wat ze doen. En het is natuurlijk altijd geweldig om muzikanten op verschillende plekken in de wereld te ontmoeten. Getalenteerde mensen kunnen op een inspirerende manier laten zien wat er gebeurt in een stad. In mijn band, the Funk Apostles, is iedere muzikant afkomstig uit een ander deel van de Verenigde Staten. Die verschillen werken heel inspirerend.”

Tussen 24 en 26 oktober werkte je met jong Codarts talent. Wat betekent dat voor jou?

“Dat betekent heel veel voor me. Ik heb een manier gevonden om muzikant te worden, en ik vind het belangrijk om mijn kennis daarover te delen. Daar gaat het om in het leven voor mij: zaadjes planten, en mensen helpen waar je kunt. Het is geweldig om hier, in een van mijn favoriete steden, drie dagen achter elkaar mee bezig te kunnen zijn. Het voelt als een bijzondere ervaring.”

 Wat is volgens jou de definitie van talent?

“Moeilijke vraag! Talent is in de eerste plaats een zuivere noot kunnen produceren. Daarnaast is talent iets af kunnen maken waaraan je begonnen bent. Talent herkennen is nooit moeilijk: zodra je iets goeds hoort, doet het iets met je.”

Wat was het beste advies dat jij kreeg als jonge, getalenteerde muzikant?

“Ik heb ooit één advies gekregen wat ik nooit vergeten ben: ‘No note is out of bounds’. En dat advies, ik kreeg het van de jazz saxofonist Kenny Garett, heeft mijn leven behoorlijk veranderd. Door dat zinnetje leerde ik op een heel andere manier naar muziek te kijken.“

Als jij nu één belangrijk advies zou kunnen geven, welk advies zou dat zijn?

“Maak alleen muziek als je er écht van houdt, doe het om geen enkele andere reden. Iets doen zonder ervan te genieten, heeft in mijn optiek geen enkele zin. En een nog belangrijker argument: een passie kan niemand je afnemen. Geld kan gestolen worden, je kleding kan van je lijf gescheurd worden, je haar kan uit je hoofd getrokken worden – maar de liefde en passie voor wat je doet is van jou alleen. Als je muziek maakt puur en alleen omdat het je passie is, dan zul je het altijd willen blijven doen.”

 

Je speelde met grote artiesten als Bruce Springsteen en The Roots. Was wat voor jou een belangrijke eigenschap op de weg naar succes?

“Vasthoudendheid. En dat is iets heel moeilijks. Het is moeilijk om consistent te zijn en vasthoudend te handelen. Soms heb je geen geld, geen vrienden, of juist teveel geld, of teveel vrienden…Allemaal redenen die ertoe kunnen leiden dat je niet goed genoeg vasthoudt aan je doel. Maar een goede muzikant worden is niet makkelijk, en daarom is het juist erg belangrijk goed te focussen. En daarom is het zo goed om te écht te houden van wat je doet: dan zorgt de liefde voor vasthoudendheid.”

 

Wat vind je het leukst aan de workshops bij Codarts?

“Ik vind het lesgeven geweldig. Er hangt hier een hele goede sfeer en fijne energie. Het is leuk om jonge en getalenteerde studenten te ontmoeten. We hebben hele leuke gesprekken. Ik koester dit soort momenten, omdat ik ze niet zo vaak meemaak. Ik heb zelf niet gestudeerd aan een conservatorium, dus ik voel me erg vereerd dat ik hier in Rotterdam les mag komen geven. Het is een heel persoonlijke ervaring voor mij.”